About Uttorayon

HomeCentral Park

Central Park

The Design Concept

The central park on the termination of the axis of 35mt main road is 6.42 acres of open landscaped area. The location of the park is strategic at the notional centre of the township, between the housing zones D and F. The surrounding residential land use makes it the hub of all activities.


Specialised zones...

Open your eyes to the blue ranges of the Kanchenjunga, nestle in the serenity of the lush greens, relax to the bubbling tunes of River Chamta. Uttorayon lets you experience nature in all its glory - everyday. Cradled in the foothills of the Himalayas, the complex is developed in a manner to give each of its residents this unique experience of having a home well-endowed to meet every human need in the abundance of nature. It has within its boundaries the provisions for shopping, dining and ample entertainment without perturbing the beauty and tranquility of the pristine surroundings.

An elegantly designed amphitheatre with a floating stage over the lake has been created to add an element of activity to the complex. A series of fountains line the stage which have been aesthetically coordinated with the natural mountain range in the distance to provide an exquisite backdrop.

The functional aspects...


Other than the specialised restaurant entries there are 6 other well distributed entry gates. This caters to the high number of residents using the park from the adjacent housing. Each entry has been given a different landscape experience with mounds, pavilions, water body and terrace garden. The visual identification of each entry point is made easier for the visitors.

The visual character inside the park has been given different geometries. For example the terrace garden on the north side has been given formal straight line geometry in contrast to the jogging tracks which follow a curvilinear arrangement. The pavilions and mounds bring up the volumes and reduce the planar layout. The periphery of the jogging track has been allotted spaces for children's play area, pool to maximise space utilisation. This also helps in achieving a centralised open green.


Addressing Ecological Issues...

The park addresses ecological issues like water run-off; maintaining existing landforms and plantations. The slopes of the park are designed in a manner which facilitates the collection of the water run-off in a specialised sunken area which can be later used for rain water harvesting. A large number of trees are proposed along the periphery of the park to visually contain it within boundaries and to act as a buffer against the traffic roads. Small clusters of trees are to be planted inside so as to enable binding of edges and give a feeling of forested green.

To visually create a mixed landscape green, the trees are divided into segments of ornamental, ground covers and large trees. The planting scheme is developed depending on the seasons, the probable heights and volumes, shades, fragrances and floral arrangements that the trees are expected to exhibit once in full bloom.

To make the whole exercise more exciting and socially invigorating school children are proposed to be involved in programmes like 'adopt a tree' The cutting and filling of the mounds and existing landform has been managed well within the park boundaries.

Mounds of various shapes and height, stepped up terrace garden are a part of innovative land art and land form.

The varied activity areas of the park such as the restaurant, amphitheatre, children's park etc. are held cohesively by the curvilinear jogging track thus giving the park a single entity with pockets and zones of specialised interests. The culmination of pathways into pavilion or tree clusters creates secondary focus within the park.

The visitor will therefore have an enthralling experience as the park is a combination of a number of landscape elements and designs.